Изаберите своју земљу или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

10-дневни извоз полуводичке индустрије пао је за 23,4%! Извоз Јужне Кореје ће забележити највећи пад у последњих 10 година

Извозни резултати Јужне Кореје су спори. Ипак, посљедњи царински подаци показују да је извоз из Јужне Кореје у посљедње вријеме показао благи опоравак. У првих 10 дана децембра вредност извоза је порасла за 7,7% у поређењу са истим периодом прошле године, али вредност извоза полуводича у кључним индустријама и даље је пала за 23,4% у поређењу са истим периодом прошле године.

Новинска агенција Ионхап известила је да је, према последњим подацима које је објавила Генерална царинска управа Кореје, укупан извоз Јужне Кореје од 1. до 10. децембра износио 12,9 милијарди УСД, што је повећање за 920 милиона УСД или 7,7% у односу на исти период прошле године, преокренувши пад у претходним месецима. . Главни замах раста долази од потражње на тржишту за бежичним уређајима и путничким аутомобилима.

Подељена према врсти извезене робе, вредност извоза бежичне опреме повећала се за 18% од 1. до 10. децембра, што је најбоље перформансе. Међутим, у поређењу са истим периодом прошле године, вредност извоза полуводича у кључним индустријама и даље је нагло пала за 23,4%.

Треба напоменути да индустрија полуводича, као животна снага корејске економије, представља петину укупног извоза земље. Годишњи пад више од једне петине значи да се укупни извоз Јужне Кореје може суочити са озбиљним падом.

У ствари, од децембра прошле године, годишња стопа раста извоза Јужне Кореје и даље опада, а пад је чак порастао на двоцифрену цифру од јуна ове године. Тренутно показује негативан раст 12 узастопних месеци. Банка Кореје такође је истакла да се очекује да ће се укупна цена јужнокорејског извоза робе у 2019. смањити за 10,2% у односу на прошлу годину, што је највећи пад од 2009. (13,9%).