Изаберите своју земљу или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Јапан и Јужна Кореја ће се одузети једни другима? Јапански медији: Нема проблема, Јапан може да купи полуводиче из Кине!

Јапанска влада саопштила је прошле недеље да ће 28. августа званично уклонити Јужну Кореју са „беле листе“. Поподне истог дана, председник Јужне Кореје Вен Заииу такође је најавио да ће избацити Јапан са „беле листе Јужне Кореје“ “. Јапански медији истакли су да план Јужне Кореје има мали утицај на Јапан, јер Јапан може увозити полуводиче из Тајвана.

Јапанска влада донела је одлуку кабинета ујутро 2. и званично ће 28. августа званично уклонити Јужну Кореју са "беле листе". Такозвана "бела листа" односи се на списак земаља које су сигурне и погодне за трговину. од стране јапанске владе. Јапански извозници могу уживати у релативно поједностављеним процедурама кад извозе високотехнолошке производе у ове земље. Поподне истог дана, јужнокорејски председник Вен Земин осудио је потез Јапана као "веома безобзирну одлуку". Власти су такође најавиле да ће предузети противмере и најавиле да ће избацити Јапан с „беле листе“ Јужне Кореје.

Према извјештају о јапанском Иомиури Схимбуну четвртог, влада Јужне Кореје је изјавила да ће уклонити јапанску "белу листу" из Јужне Кореје, а јапански владини званичници рекли су да "то неће имати много утицаја". Увоз и извоз Јапана и Јужне Кореје, углавном, Јапан извози сировине, а увози готове производе из Јужне Кореје. Иако Јапан тренутно увози полуводиче из Јужне Кореје, јапански владини званичници истакли су да „не може бити куповина од Тајвана (полуводичи), а скоро да нема замена“.

Међутим, када је Јужна Кореја избачена са јапанске „беле листе“, када јапанске компаније извозе своје производе у Јужну Кореју, осим хране и дрвета, скоро све предмете који се могу пребацити у алатне машине за војну употребу, електронске делове и угљенска влакна су у принципу потребна. Добијене извозне дозволе од Министарства економије, трговине и индустрије.

Другог састанка, на конференцији за штампу одржаној после састанка кабинета, јапански министар економије, трговине и индустрије Схигуро Хиросхи рекао је да је уклањање Јужне Кореје са беле листе само повратак у исто окружење као и Асоцијација нација југоисточне Азије (АСЕАН ) и друге азијске земље. Ово није ембарго. У принципу, све док се спроводе процедуре и управљање извозом се и даље може извршити.

Поред тога, Схи Генг Хонгцхенг такође је тврдио да уклањање Јужне Кореје са беле листе неће утицати на глобални ланац снабдевања, нити ће имати негативан утицај на јапанске компаније.