Изаберите своју земљу или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Индустрија полуводича М&А убрзава, 2019. постаје трећа по величини М&А година у индустрији полуводича

Према извјештају који је објавио ИЦ Инсигхтс, аналитичар индустрије интегрисаног круга, седам великих полупроводничких спајања и аквизиција у вредности већој од милијарду долара у 2019. години повећаће укупни обим трансакција за 22% на годишњој разини. 2019 је такође постала трећа по величини М&А година у историји индустрије полуводича.

М&А бум у индустрији полуводича достигао је врхунац у 2015. години, а укупна вредност износила је 107,7 милијарди долара. Међутим, у наредне три године укупан износ спајања и преузимања наставио је да се смањује. У 2019. тржиште полуводича је успорило, а спајања и аквизиције постале су активне. ИЦ Инсигхтс је у свом последњем издању „МцЦлеан-овог извештаја“ за 2020. годину истакао да у 2019. години постоји више од 30 набавки полуводича укупне вредности 31,7 милијарди долара, што је пораст од 22% у односу на 25,9 милијарди УСД у 2018. години, али још увек заостаје за 2015 - 2016 хигхс.

Према анализи ИЦ Инсигхтс-а, раст М&А споразума у ​​2019. години углавном је вођен М&А трансакцијама мрежних и бежичних каблова за повезивање и трансформацијом добављача полуводича. Очекује се да ће добављачи полуводича додати нове аутомобилске апликације и друга тржишта високог раста у наредној деценији. Нова поља као што су производи, 5Г, АИ и аутомобилска индустрија су сукцесивно постигла масовну комерцијалну производњу. Стварајући тржишну потражњу са високим растом, такође је помогла постепеном опоравку спајања и аквизиција у пољу полуводича.

Поред тога, трансакција М&А за 2019. годину укључује и смањење пословања у неким компанијама, попут Интел који је свој мобилни модем послао Апплеу, а Марвелл је најавио продају свог посла Ви-Фи везе НКСП-у за 1,7 милијарди долара.


Према анализи извештаја ИЦ Инсигхтс-а, од 2015. године, како се темпо интеграције индустрије чипова убрзао, у циљу побољшања технологија и могућности производа, виталност набавки полуводича порасла је на нови ниво. Тренутно укупне аквизиције остају од 25 до 30 милијарди УСД годишње, укључујући подручја која укључују машинско учење / вештачку интелигенцију, аутономну вожњу, биометрију, рачунарски вид, ВР / АР и Интернет ствари.

Маркетиншка консултантска компанија Аццентуре такође је у јануару објавила извештај да је традиционални органски раст индустрије полуводича окончан: растући трошкови истраживања и развоја, брзина технолошких итерација и разнолике потребе клијената све су сажмели време и средства која су подржала органски раст у полупроводничким компанијама у прошлости; као алтернатива Водећи произвођачи полуводича усвојили су М&А као нову стратегију раста, и као резултат тога, индустрија је насилно интегрисана. Према статистичким подацима: у Сједињеним Државама је пре 10 година било 130 полпреводничких компанија чија је тржишна вредност већа од 100 милиона америчких долара, а на крају 2018. само 72.

Истовремено, Аццентуре је такође нагласио да подаци показују да су од 2013. до 2015. постојала само три случаја полуводичких М&А трансакција, који су блокирани или прекинути због фактора попут „владине интервенције“ или „регулаторних ограничења“; али од 2016 до 2018, тај број се повећао на 14 случајева. То показује да што је већа размјера трансакција данас, лакше је сусрести се са дугорочним преиспитивањима, а строжи прописи су такође главни фактор неизвјесности за спајања и аквизиције полупроводничке индустрије.

Поред надзора над политиком, трговински односи могу такође бити значајан фактор у набавкама и аквизицијама полуводича. Неки стручњаци су анализирали да се кинеске компаније за полупроводнике могу суочити са потешкоћама у процесу преиспитивања прекоморских спајања и преузимања.

Што се тиче потенцијалног утицаја ове нове врсте коронарне пнеумоније на спајање и аквизиције полуводича, према мишљењу стручњака са којима је разговарао 21ст Центури Бусинесс Хералд, епидемија ће донекле успорити раст кинеске индустрије полуводича. Многи произвођачи повећавају постојеће и планови продаје и могу се суочити са кашњењима, а затим одгађају М&А од стране кинеских произвођача. С друге стране, епидемија може такође отежати прикупљање средстава у будућности малим и средњим предузећима, а такође ће промовисати спајање већег броја малих и средњих полуводичких компанија. Генерално, епидемија ће донекле променити изглед кинеских компанија за производњу полуводича.