Изаберите своју земљу или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Знатно побољшане АИ перформансе, Арм издаје најновији Цортек-М процесор и НПУ

Према извештајима среће, Арм је у понедељак представио најновији Цортек-М процесор (М55) и минијатурну јединицу за неуронско процесирање (НПУ) Арм Етхос-У55.

Као и претходна генерација, нови Цортек-М55 је уграђен процесор компаније Арм. До данас су Армови партнери произвели више од 50 милијарди чипова заснованих на Цортек-М дизајну. Нови процесори су снажнији и енергетски ефикаснији, али главни нагласак компаније Арм је на могућностима машинског учења чипа. Подразумева се да је М55 први процесор заснован на технологији Арм Хелиум за убрзане векторске прорачуне, а користи МЛ моделе 15 пута брже од претходне генерације.

У прошлости су таквим чиповима често недостајали рачунарска снага да би ефикасно обављали функције машинског учења. Уместо тога, већина ових задатака мора бити завршена на чиповима велике снаге, као што је Арм'с Цортек-А серија, коју носи већина паметних телефона на свету.

Арм Етхос-У55 НПУ дизајниран је за убрзање машинског учења, док ће У55 дизајн бити модернији и радити само са новијим Цортек-М процесорима као што су М55, М33, М7 и М4. Арм је рекао да покретањем ова два чипа у комбинацији, задатак машинског учења може да се покрене 480 пута брже од Цортек М чипа коришћеног у тесту референтне вредности. (Прво повећање брзине од 15 пута долази од М55, а комбинација са Етхос-У55 доноси додатно 32-постотно повећање.) Употреба ова два чипа истовремено може повећати енергетску ефикасност за 25 пута, што је Важно је за многе уређаје са батеријама од пресудне важности.

Дипти Вацхани, виши потпредседник Арма и генерални директор аутомобилског и ИоТ бизниса, рекао је да је омогућавање вештачке интелигенције да ради на уређајима релативно мале снаге, а не да мора да одржава континуирану комуникацију са дата центрима заснованим на облаку, пресудно за сигурност података и приватност. Важно је. Тренутно се већина АИ радних оптерећења одвија у овим центрима података.

Такође је рекла да је омогућавање вештачкој интелигенцији да ради на неповезаним уређајима релативно мале снаге кључно за прављење повезаних аутомобила, омогућавање самовозећих аутомобила и увођење машинског учења у медицинске уређаје.

Арм је рекао да ће сам М55 моћи да предузме задатке машинског учења у распону од врло једноставне детекције вибрација (чак и Цортек-М претходне генерације) до детекције циљева на сликама. У комбинацији са Етхос У55, он може обављати задатке вишег нивоа, као што је детекција одређених кретњи, утврђивање да ли отисак прста или црте лица одговарају биометрији која је већ похрањена на уређају или чак препознавање гласа. Међутим, рачунски интензивнији задаци, као што је класификовање широког спектра објеката или препознавање лица из видео записа у стварном времену, још увек захтевају више скупих и скупих чипова.