Изаберите своју земљу или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Капитални издаци ТСМЦ порасли су за више од 45%. Може ли 2021. надмашити просперитет Зханг Зхонгмоу-а?

Први правни састанак ТСМЦ-а 2021. шокираће свет. Председник Веи Зхејиа најавио је да ће овогодишњи капитални издаци бити између 25 и 28 милијарди УСД, што је пораст од 45% до 62% у односу на прошлу годину и много већи од 21 милијарде коју су првобитно очекивале стране инвестиције. Око долара.

Шокирани правници непрестано су постављали питања о капиталним трошковима, „Да ли је то због Интеловог оутсоурцинга?“ „Да ли је то из кинетичке енергије паметних телефона или ХПЦ-а (рачунарство високих перформанси)?“ „Да ли ово укључује трошкове изградње фабрика у Сједињеним Државама?“

Данас „ТСМЦ улази у још један опсег високог раста“. Веи Зхејиа је самоуверен, истичући да су 5Г и рачунарство високих перформанси (ХПЦ) учинили ТСМЦ-ов напредни процес снажним, а ХПЦ ће донети све важнији и дугорочнији раст ТСМЦ-а. Покретачка снага ТСМЦ-а највише доприноси снажном расту прихода. Процењује се да ће од ове до 2025. године ТСМЦ-ова годишња стопа раста сложених спојева достићи 10-15%.

Штавише, 80% од 20 милијарди америчких долара користиће се за напредне производне процесе као што су 3нм, 5нм и 7нм.

„Одахнуо си са олакшањем“, рекао је страни аналитичар након састанка у Фасуу.

Зато што се у недавном истраживачком извештају зарекао да ће ТСМЦ за две године преузети Интелов велики поруџбен процесор и значајно повећати циљну цену ТСМЦ-а.

Али 14., Интел је изненада објавио да је именовао извршног директора ВМваре-а Пата Гелсингера (Пат Гелсингер) за новог извршног директора, замењујући садашњег извршног директора Боба Сван-а, који снажно подржава спољно ангажовање произвођача. Као резултат тога, Интелове цене акција порасле су више од 10%.

Аналитичар се шокирао када је видео вест: "Покрени пуч! Готово!" Он и неки играчи из индустрије први пут су били забринути. Можда су Интелове унутрашње конзервативне снаге у комбинацији са управним одбором у контранападу, надајући се да неће препустити процесор ТСМЦ-у. Интелово достојанство.

Али више од десет сати касније, након што је ТСМЦ најавио капиталне трошкове који су далеко премашили очекивања индустрије, одахнуо је.

Јер, ако је Интелова наредба ТСМЦ-у заиста променљива због „државног удара“, „ТСМЦ је синоћ морао бити веома нервозан и требало би га успорити. То сада неће бити објављено (вест о великом проширењу фабрике). “ Пресудио је.

Међутим, ТСМЦ никада није одустао од Интелових наредби.

На пример, када је Зхан Јиахонг из компаније Морган Станлеи Сецуритиес питао да ли је удвостручење капиталних издатака ове године узроковано наручивањем спољних извора за Интел ЦПУ?

Веи Зхејиа је одговорио да не коментаришемо конкретне купце и одређене регионе, "али капитални трошкови се заснивају на дугорочним потребама 5Г и ХПЦ-а и општем тренду који се огледа у овој потражњи."

Аналитичар је објаснио да се ХПЦ у породици Веи Зхе заправо односи на Интел поруџбине. У сваком случају, на пољу рачунарства високих перформанси, најважнијег сервера у облаку производа, више од 90% користи најнапредније Интелове процесоре.

Понављајући славу, почев од ове до 2025. године, годишња сложена стопа раста прихода је 10% ~ 15%

ТСМЦ је такође два пута споменуо историју на конференцији: капитални издаци ТСМЦ-а такође су нагло порасли у 2010. години и донели су сложену годишњу стопу раста од 15% од 2010. до 2015. године, постављајући тако темеље за просперитет ТСМЦ-а дуги низ година.

Ово је најлегендарнија страница „Мит о Зханг Зхонгмоу-у“.

Био је оптимистичан у погледу будуће потражње за паметним телефонима чим се вратио на место извршног директора. Под противљењем независних директора, надмашио је сва мишљења и удвостручио капитални издатак 2010. године једним налетом, и на крају дозволио ТСМЦ-у да се реши ривала и доминира. Ливачка индустрија.

„Ово повећање значи да је ТСМЦ веома оптимистичан.“ Прошле године, Хоу Мингкиао, шеф истраживања у одељењу за азијску технолошку индустрију ЦЛСА, који је први прозвао цену акције ТСМЦ-а од 500 јуана, такође је изразио "изненађење". Рекао је да ако не постоји посвећеност купаца и јасна сарадња, ТСМЦ неће донијети такву одлуку.

Хоу Мингкиао је рекао да када је Зханг Зхонгмоу драстично проширио капиталне издатке 2010. године, технологија није била прва. Била је то визија пуна неизвесности. Али сада, "ТСМЦ је био на водећој позицији у свету и има већу видљивост. Сада је конкурентска ситуација јасна. Сви су иза њега. Дакле, требало би да има податке како би директори имали поверења у то, а вероватноћа успеха одговара томе. висока! "

Бернстеинов истраживачки извештај предвиђа да ће 2023. године Интел препустити 10% до 30% ЦПУ-а, доносећи 5% до 10% раста прихода за ТСМЦ.

Где је следећи талас? Велики раст ХПЦ-а, аутоматско паљење тржишта

Штавише, Интел поруџбине нису једина подршка која стоји иза ТСМЦ-овог невероватног раста капиталних трошкова.

„Видимо јаке пословне могућности у четири платформе за раст рачунара високих перформанси, аутомобилске електронике, Интернета ствари и паметних телефона“, рекао је Веи Зхејиа.

Финансијски директор ТСМЦ-а Хуанг Рензхао објаснио је да су приходи у четвртом тромесечју углавном имали користи од лансирања 5Г паметних телефона и апликација повезаних са ХПЦ-ом, што је донело снажну потражњу за ТСМЦ-овим 5нм процесом. У четвртом кварталу прошле године консолидовани приход био је 361,53 милијарде јуана, годишњи пораст од 14%, бруто маржа добити 54%, нето добит након опорезивања приближно 142,77 милијарди јуана, а нето добит по акцији 5,51 јуана.

Из дугорочне перспективе, Веи Зхејиа је истакао да је ХПЦ највећи фактор у континуираном успону ТСМЦ-а. Купци из различитих апликација покушавају да постигну најбоље рачунарске перформансе са различитим архитектурама. На основу водеће технологије ТСМЦ-а, може бити у најбољој позицији да схвати индустријски тренд, 2020. до 2025. имаће сложену годишњу стопу раста од 10% до 15%.

Запаљује се и аутомобилски сектор: Иако је аутомобилско тржиште било релативно слабо у 2018. години и још више погођено новом епидемијом круне прошле године, због које су купци ТСМЦ-а смањили потражњу у трећем кварталу прошле године, Веи Зхејиа је рекао да је ТСМЦ започео да се виде знаци опоравка индустрије у четвртом кварталу прошле године.

Рекао је да ће услед поновног опоравка потражње у ланцу снабдевања аутомобила постати очитији. „ТСМЦ ће то учинити главним приоритетом и наставити да блиско сарађује са нашим купцима аутомобилске електронике како би подржао потражњу за капацитетом.“

Поред тога, мобилни телефони такође непрекидно додају топлину: ове године се очекује пораст броја глобалних паметних телефона за 10% у поређењу са прошлом годином, а тржишни удео 5Г паметних телефона повећаће се са 18% на прошлу годину на више од 35% Ове године. Садржај силицијума у ​​5Г паметним телефонима ће се такође повећати у поређењу са 4Г паметним телефонима.

Страно улагање: сви су његови, ТСМЦ има последњу реч!

Веи Зхејиа очекује да ће тржиште полупроводника (искључујући меморију) порасти за око 8% у 2021. години, а индустрија производње облатни за око 10%. У доларском смислу, ТСМЦ је уверен да ће повећати проценат средњих тинејџера, што је боље од укупних тржишних перформанси.

Технички, ТСМЦ 3нм планира да започне пробну производњу 2021. године, а масовна производња се очекује у другој половини 2022. „Уверени смо да ће ТСМЦ 3нм технологија постати још једна важна и трајна технологија“, рекао је Веи Зхејиа.

Бернстеин аналитичар Марк (Марк Ли) верује да само ТСМЦ тренутно има напредни процес потребан у овом свету. Ако Интел и даље повери важних 3нм ТСМЦ-у, 3нм ће постати најмоћнији ТСМЦ-ов процес. Положај компаније је веома важан.

"У основи је сада, ТСМЦ је рекао!"Хоу Мингкиао је дао овај коментар: "Рекао је да се све рачуна, јер су сви његови купци."