Изаберите своју земљу или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

100 милиона неурона је један корак ближе људском мозгу, Интел ослобађа неуронски мимички систем

19. марта компанија Интел је најавила да ће лансирати последњи неуронски мимични рачунарски систем под називом "ПохоикиСпрингс", који има рачунски капацитет једнак 100 милиона неурона, који може да симулира људски мозак и троши мање енергије за брже прорачуне.

ПохоикиСпрингс је регистарски систем за дата центре, који је највећи неуронски мимички рачунарски систем који је Интел до данас развио. Интегрише 768 Лоихи неуронске мимикријске истраживачке чипове у пет стандардних кућишта величине сервера.

Људски мозак се састоји од 86 милијарди неурона. Број неурона у мозгу инсеката је неколико стотина хиљада. Број неурона у ПохоикиСпрингс далеко је изнад нивоа мозга инсеката, а удаљеност од људског мозга предузела је још један корак.

Наводи се да је Мике Давис, директор Интел-ове неуронске рачунарске лабораторије, рекао да је ПохоикиСпрингс проширио Лоихи неуромимиц истраживачки чип за више од 750 пута, док ради на мање од 500 В снаге. Помоћу израчуна неуронске мимикрије, модел се може научити на начин сличан оном људског детета, са само једним погледом на слику или играчку за трајно препознавање.

Давис је рекао да модел може да се научи и из података у реалном времену, а коначна предвиђања могу бити тачнија од предвиђања традиционалних модела машинског учења, "ово ће омогућити неке тренутно незамисливе прорачуне". Поред тога, у систему ПохоикиСпрингс меморија и прорачун нису раздвојени, што смањује удаљеност преноса података.

Разуме се да су Интелови истраживачи урадили експеримент, користећи најнапредније методе дубоког учења како би обучили системе вештачке интелигенције за идентификацију штетних гасова, потребно је 3000 узорака, а помоћу тренинга са неуронским мимичким чипом довољан је један узорак.

Интел ће ускоро отворити систем ПохоикиСпрингс члановима Интел Неуромимицри Ресеарцх Цоммунити (ИНРЦ), укључујући чланове компаније Аццентуре, Аирбус и других компанија, владиних лабораторија и академске истраживаче.

Према Сина Финанце-у, према агенцији трећих страна, Гартнер предвиђа да ће до 2025. године неуронски мимички чипови постати главна рачунарска архитектура за нове и напредне облике размештања вештачке интелигенције, а очекује се да ће заменити ГПУ, један од главних чипова. тренутно се користи у системима вештачке интелигенције. Поред Интела, ИБМ такође ради на технологији.

Интел је рекао да је неуронско мимичко рачунање потпуна субверзија рачунарске архитектуре одоздо нагоре. Циљ је применити најновије спознаје неуронауке како би створили чипове који делују више као чипови људског мозга него традиционални рачунарски чипови.

Систем неуронске мимикрије реплицира начин на који неурони организују, комуницирају и уче на хардверском нивоу. Интел верује да ће Лоихи и будући неуромиметски процесори дефинисати нови програмерски модел рачунара који може удовољити растућој светској потражњи за популарним паметним уређајима.