Изаберите своју земљу или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Дизајнирајући и израђујући две планине, да ли ће Гелсингер и Интел сутра обновити старо добро?

Чак и након што је напустио Интел 2009. године, Пат Гелсингер је наставио да говори о компанији у којој је радио од својих тинејџерских година.

На питање о Интелу, публици ће рећи како га је обликовао његов ментор и бивши извршни директор Интела Анди Грове. Сада, Гелсингер, који се вратио у Интел, има прилику да поново успостави стил вођства који је некада водио Интел да постане надређени произвођач чипова. Истовремено, Интел је донео и поуке научене са других места, помажући компанији од најмање 10 година опоравка од највеће кризе.

Блоомберг је истакао да се 59-годишњи Гелсингер поново придружио јер се Интел суочава са бољим конкурентима и компанијама које су некада биле његови купци, али су такође улазиле на терен. Главни изазов са којим се суочио био је да реши Интелове производне проблеме, што бивши извршни директори Боб Сван и Бриан Крзаницх нису успели да постигну.

За разлику од Свана, Гелсингер има техничку стручност и богато искуство у унутрашњем управљању, која су му потребна да преокрене ситуацију у Интелу. Као бивши дизајнер чипова, Гелсингер разуме сложени инжењеринг Интелових производа. Као бивши извршни директор ВМваре-а, прихватио је бум рачунарства у облаку, који преобликује најважније Интелово тржиште.

Аналитичар Раимонда Јамес & Ассоциатес Цхрис Цасо рекао је да је Гелсингер миљеница инвеститора, а у нашем разговору је и најжељенији следећи извршни директор Интела. Такође је аутсајдер из много мање и флексибилније организације која је успешно створила нови екосистем и скуп индустријских стандарда у последњих неколико деценија, има много основних иновација, а такође је и Интелов ветеран.

Отприлике 2006. године, Гелсингер је био водећи техничар, преносећи на тржиште нову Интелову стратегију брже него икад раније, односно доносећи на тржиште дизајн чипова или ажуриране производне технологије сваке године. Ова потражња је неизбежна, јер АМД сустиже, заузимајући четвртину уносног тржишта серверских чипова, у поређењу са скоро нулом пре неколико година.

У то време, Гелсингер је овај нови и немилосрдни технолошки ритам ажурирања назвао „Тицк Тоцк“. Ова стратегија је успела. Неколико година касније, АМД-ов удео на тржишту серверских чипова вратио се на мање од 1%.

1979. године, када је имао само 18 година, придружио се компанији Интел непосредно након завршетка техничког факултета. Док је хонорарно студирао на вишем степену на Универзитету Станфорд, наставио је да дизајнира део најважнијег Интеловог чипа 8086. Током свог мандата на месту првог Интеловог директора за технологију прославио се као генијални еванђелист за иновације компаније и визију правац развоја рачунарске технологије.

Људи упознати са стилом Андија Гровеа кажу да, попут Гровеа, када Гелсингер осети да његови потчињени покушавају да избегну питања или не одговоре искрено на питања, он их такође замера застрашујућим гласом. Такође ће му требати времена за комуникацију са запосленима на свим нивоима који му се обраћају за савет.

Гелсингер је донео исти правичан суд о својој каријери. По изласку из Интела, често је истицао да су техничке одлуке које је доносио током свог мандата биле погрешне, а другима је говорио да ће бити отпуштен када очигледно није погодан за највишу функцију.

Након што је напустио Интел 2009. године, Гелсингер се придружио ЕМЦ-у, добављачу података, као један од кандидата за наследника извршног директора Јоеа Туцција, који је планирао да се повуче. Уместо тога, Туцци је одлучио да остане, а Гелсингер је на крају постао извршни директор ВМваре-а, када је ЕМЦ имао већински удео у ВМваре-у. Када је Делл стекао ЕМЦ, стекао је и његово власништво над ВМваре-ом.

У компанији ВМваре, Гелсингер се суочава са двоструким изазовом. Тржиште ВМваре производа је сазрело. Истовремено, кроз серију реорганизација, однос компаније и Делла се такође мења.

Да би побољшао перформансе компаније, Гелсингер је предложио неколико стратегија и коначно довршио план за блиску интеграцију своје компаније са Амазон-овим облачним услугама. Амазон сарађује са ВМваре-ом како би придобио купце који желе да покрећу апликације у облаку, а истовремено дозвољава њиховим корпоративним центрима података да раде са ВМваре софтвером.

Током прве фазе Гелсингеровог мандата, цена акција ВМваре-а је нагло пала, али од почетка 2016. године, опоравком раста прихода, цена акција ВМваре-а је почела да расте.

Блоомберг је истакао да ће повратак поверења водећих добављача услуга у облаку као што су Амазон и Гоогле бити кључни задатак за извршног директора компаније Интел. Ове компаније су међу највећим купцима Интелових серверских чипова, али све више сами дизајнирају своје чипове и производе их другде. Ажурирања и понављања у стилу пасте у облику зубног система такође су допринела таквим променама.

Међутим, највећи изазов Гелсингера биће одређивање будућности Интелове производње. Када је отишао, Интелова фабрика је имала најнапреднији производни капацитет у индустрији блиском интеграцијом унутрашњег дизајна са новим производним процесом. Сада је компанија заостала за ТСМЦ. ТСМЦ не дизајнира сопствене чипове, већ производи чипове за већину Интелових конкурената.

Одлазећи извршни директор Сван размишља о повећању спољног извођења производње као резервном плану, док Интел покушава да поврати своје вођство кроз сопствену производњу. Други Интелови лидери верују да је технологија дизајна чипова претрпела трајне промене, а хибридни приступ обављању неких послова интерно и екстерно је прави пут напред.

Гелсингер треба да разјасни ове збуњујуће информације, што је купце и инвеститоре оставило збуњене и сумњичаве у вези са Интеловим правцем развоја. Прошле године, упркос порасту већине залиха чипова, Интелове цене акција пале су за 17%.