Изаберите своју земљу или регион.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

ТСМЦ реагује на "производњу војних чипова у Сједињеним Државама": још нема аранжмана

Чини се да је недавно лидер глобалне ливаре чипова ТСМЦ добио „убрзано наређење“ од Сједињених Држава.

"Нихон Кеизаи Схимбун" цитирао је изворе да 15. јануара америчке власти појачавају притисак на ТСМЦ да би од њега требало да донесе одлуку пре избора у САД и да ли може да оснује фабрике у Сједињеним Државама и производи војне чипове у Сједињене Државе. .

Вреди напоменути да је ТСМЦ тренутно одговоран за производњу чипова за америчке борбене ловце Ф-35, али производна веза концентрисана је на острву Тајвана. САД сада захтијевају да ТСМЦ доведе своју производну линију у Сједињене Државе, а разлог се и даље заснива на „националној безбједносној перспективи“. ТСМЦ је одговорио да не искључује нову фабрику у Сједињеним Државама, али не постоји сличан аранжман.


"Нихон Кеизаи Схимбун" открио је да су пре избора за лидера Тајвана 11. јануара званичници америчке владе неколико пута комуницирали са ТСМЦ-ом. Крајем 2019. године, Иан Стефф, заменик помоћника секретара Министарства трговине САД, одржао је разговор са оснивачем ТСМЦ-а Зханг Зхонгмоу-ом и председавајућим Лиу Деиин-ом током затворене врата током његове „посете Тајвану“.

Извор из Тајвана рекао је да Сједињене Државе сада захтевају да ТСМЦ оснује фабрике у Сједињеним Државама за производњу војних чипова у Сједињеним Државама. "То се заснива на питањима националне безбедности. Они (Американци) немају намеру да праве компромисе." Други извор рекао је да се америчка влада нада да ће ТСМЦ донети одлуку пре избора у САД и истиче да је овај захтев америчке стране „хитан“.

Тренутно, по налогу Ксилинк-а, највећег светског произвођача програмабилних чипова (ФПГА), ТСМЦ тренутно производи војне чипове за амерички Ф-35 борац. Међутим, процес производње концентрисан је на Тајван, а коначни производ се извози у Сједињене Државе. Супротно томе, ТСМЦ, тренутно једина подружница у Сједињеним Државама, одговорна је за производњу вафле од осам инча и не укључује војне чипове.



Ф-35 борац

С тим у вези, чини се да и Министарство одбране САД има своје мишљење. Пентагон је прошле године много пута звао купце ТСМЦ-а, тврдећи да се, с обзиром на ситуацију у тајванском тјеснацу и међусобне односе, препоручује не постављање ливаре чипова у Тајван, што подразумијева „не стављајте јаја у корпу“.

Што се тиче америчког "хитног позива", ТСМЦ је одговорио: "Не искључује успостављање новог постројења у Сједињеним Државама, али тренутно нема посебан план."

ТСМЦ тренутно има апсолутну предност на глобалном тржишту ливнице чипова - његов тржишни удео је достигао око 50%. Поред тога, компаније са копнених кинеских земаља, укључујући Хуавеи, чине око 20% прихода ТСМЦ-а; тржиште Северне Америке доприноси око 60% прихода компаније ТСМЦ. Данас је ТСМЦ објавио и финансијске резултате четвртог квартала 2019. године. Приходи ТСМЦ-а у тромесечју били су 10,39 милијарди УСД, што је 10,6% више у односу на претходну годину. Бруто маржа ТСМЦ-а била је 50,2%, а нето добит 36,6%.



Вреди напоменути да је СМИЦ недавно одсечен од ТСМЦ-а и добио наруџбину од 14нм од Хуавеи Хисилицон-а. Процес од 14 нм није главна готовинска крава ТСМЦ-а. Финансијски извештај компаније показује да је 7нм процес чинио 35% укупног прихода у четвртом тромесечју 2019. године.

Међутим, из тржишне перспективе, вест да ТСМЦ „иде на производњу војних чипова у Сједињеним Државама“ била је заштићена негативним вестима да је „америчка страна додатно потиснула Хуавеи“. 15. јануара Ројтерс је открио да ће Сједињене Државе проширити ефикасност контроле „листе ентитета“ и смањити минимални стандард „америчког техничког садржаја“ који се налази у компанијама трећих страна са 25 на 10%. Према новим правилима, очекује се да ће на контролу „листе ентитета“ утицати више компанија које имају пословни однос са Хуавеијем. ТСМЦ раније није прекршио „25% црвену линију“ и наставља да испоручује за Хуавеи.

Под утицајем овога, америчке акције ТСМЦ-а 15. су пале за 3,2%.